Türk ihracatçısına vize engeli!
İZMİR (İGFA) – Türkiye’nin ihracatında öne çıkan Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Fransa ve Hollanda başta olmak üzere birçok ülkenin online vize başvuruları ya kapanıyor ya da aylar hatta 1 yıl sonrasına randevu veriyor. Vize başvurularının sonuçlanması çok uzun zaman alırken, ret sayısında da ciddi bir artış var.
İhracatının yüzde 80’den fazlasını Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’ne ihraç eden hazır giyim departmanı, vize sorunu en ağır şekilde yaşayan ihracatçı departmanların başında geliyor.
Yurtdışı seyahatlerinin ihracatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyleyen Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Lideri. Burak Sertbaş,Döviz kuru baskısı nedeniyle ihracatçıların güçlü bir süreçten geçtiğini, ihracatçıların müşteri ziyaretlerinin ve fuara katılımın bu aşamada hayati önem taşıdığının altını çizerek, ihracatçı firmaların yöneticilerinin vize başvurularının yapılması gerektiğini vurguladı. ihracat, ithalat, tasarım ve Ar-Ge departmanlarındaki çalışanlar ise hızlı ve öncelikli olarak sonuçlandırılmalıdır.
İhracatçılar olarak Schengen vizesi ile seyahat eden Avrupa ülkelerinden vize alma konusunda büyük sorunlar yaşandığını kaydeden Sertbaş, “4-6 Temmuz 2023 tarihlerinde Fransa’da düzenlenecek olan Premiere Vision Fuarına 200 katılımcı ile katılacağız. Türkiye’den hazır giyim, kumaş, deri ve aksesuarlar dahil. Yaklaşık e Türk şirketi katılmak istiyor. Türkiye’den büyük alımlar yapan büyük markaların alıcıları bu fuarı ziyaret ediyor. Türkiye ihracatının artması adına büyük değer taşıyan bu fuarın hazır giyim dalında Türkiye’nin Milli Katılım Düzenlemesini gerçekleştiriyoruz. Bazı bağlı şirketlerimiz ve görevli olacak çalışanlarımız vize başvurusu yapmak istediğinde online vize başvuruları kapatılmaktadır. VIP vize başvurusu yapmak mümkün değildir. İhracatçı firmalarımızın çalışanları ihtiyaç halinde vize alabilmelidir. Aksi takdirde müşterilerimizle sağlıklı bir bağ kurmamız ve yeni müşteriler bulmamız imkansız hale geliyor.”
Son dönemde 3-4 üyeye vize sorunuyla ilgili telefon geldiğini belirten Sertbaş, “ABD’de Türk Ulusal İştirak Kuruluşları düzenlediğimiz fuarlarda vize en büyük sorun olmaya devam ediyor. Vize sorunu” dedi. Schengen vizeleri de ABD vizesi gibi 10 yıllık ve çok girişli olarak verilmeli” dedi.